KDH žiada Roberta Kaliňáka, aby volebné zákony stiahol

06.09.2013 Bratislava

Bratislava 6. septembra (TASR) - Opozičné KDH žiada ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD), aby zvážil, či by nebolo lepšie volebné zákony z rokovania parlamentu stiahnuť, zvolať politické strany a po prípadnej dohode ich predložiť na rokovanie NR SR spoločne. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský, ktorému sa zdá, že Smer-SD chce využiť svoju väčšinu, aby volebné pravidlá prispôsobil sebe.

KDH má totiž obavy, že sa vládna strana chystá prispôsobiť legislatívu vlastným politickým a straníckym záujmom s cieľom obmedziť slobodnú súťaž tak, aby vyhovovala jednej strane. "Máme obavy, že pripravovaná volebná legislatíva má znaky znižovania demokratickosti a transparentnosti všetkých volieb, ktoré máme. Spôsob, akým Smer-SD predložil tieto návrhy zákonov do NR SR považujeme za zlý," upozornil Hrušovský.

Kým Kaliňák hovorí, že otvára priestor na diskusiu v parlamente, KDH sa obáva, že Smer-SD zvolil zlý procesný spôsob. "Očakával som otvorenie diskusie predtým, lebo táto legislatíva presahuje volebné obdobia a týka sa všetkých strán vrátane tých, ktoré teraz nie sú v NR SR. Je to jeden zo zlých prístupov vládnej väčšiny," odkázal.

Podpredseda hnutia Pavol Abrhan vyhlásil, že KDH prekáža napríklad navrhovaný zákaz negatívnej kampane. "Ak budú chcieť živnostníci, učitelia či zdravotné sestry vyhodnotiť sľubované istoty poskytnuté Smerom-SD, nebudú sa môcť zapojiť do kampane," povedal.

Hnutie tiež vidí problém v kontrole financovania kampane, ktorú má vykonávať ministerstvo financií. "Toto považujeme za znižovanie demokracie. Mala by to robiť nezávislá inštitúcia," odporučil Abrhan, ktorý za sporný považuje aj zákaz zverejňovať prieskumy verejnej mienky 21 dní pred voľbami či znovuzavedenie volebného moratória.

O nových volebných zákonoch začal parlament v prvom čítaní rokovať dnes. Definitívne by ich poslanci mohli odobriť na októbrovej schôdzi. Kaliňák v pléne potvrdil, že je otvorený diskusii o zlepšení jeho volebných zákonov. "Bol by som veľmi rád, keby sme si mohli spolu sadnúť a rokovať," odkázal opozícii s tým, že rokovať by sa dalo na budúci týždeň.

Pokiaľ ide o tvrdenia, že Smer-SD chce obmedziť možnosť stranám, najmä novým, nominovať členov volebných komisií, tie Kaliňák odmieta. "Všetci majú právo byť členmi komisie, kontrolovať," zdôraznil. Vysvetlil, že podľa jeho zákona môžu členov nominovať aj strany, ktoré v uplynulých voľbách nedosiahli 3 percentá hlasov, avšak nedostanú to zaplatené. Členovia komisií, ktorých nominujú strany nad 3 percentá, budú mať nárok na úhradu nákladov. "Je to len otázka peňazí," povedal o svojom návrhu Kaliňák.
 

Vyberte región